Köra bil på Kreta

Köra bil på Kreta

Hur ofta är bilkörning en speciell händelse? Inte ofta. Men på Kreta är det något man sent glömmer. Ön är perfekt för att upptäcka med bil med sina varierande landskap och otroliga utsikter. Dock är trafiken och bilkörningen också betydligt mer intensiv på Kreta än i Sverige. Det är mycket att tänka på och ta hänsyn till. I denna guide får du händig information som hjälper dig med bilkörandet på Kreta.

Innan du ger dig av

Det första vi rekommenderar innan du ger dig runt på en bilresa på Kreta är att du antingen skaffar en bra gps eller detaljerad karta. Vill du hitta rätt och slippa jobbiga omvägar ska du ta detta på allvar. Kreta är större än vad man tror och vägarna är många på ön.

Hyra bil

Det är relativt billigt att hyra bil på Kreta. Priserna börjar på ca €40 per dygn och stiger sedan beroende på storlek och lyx. Det viktigaste att tänka på är att bilen och dess däck är i bra skick. Var uppmärksam på att alla försäkringspapper är i ordning så du inte får en otrevlig överraskning vid en olycka. Ska du ut och köra på dåliga vägar är fyrhjulsdrivna bilar ett riktigt bra alternativ, men dyrare. För att kunna hyra en bil behöver du inte mer än ett godkänt körkort.

Vägarna på Kreta

Många av vägarna som tar dig till de mest imponerande delarna på Kreta är grusvägar

Många av vägarna på Kreta är asfalterade, men en överraskande stor del av dem asfalteras om mycket sällan, om ens någonsin. Det gör att den asfalterade ytan på vägarna blir hala av nedslipning av däck – år efter år. Mycket hala. Därför är det viktigt att ta hänsyn till detta, och tänka på att planera inbromsning i tid. När det är regnigt blir det ännu värre och det blir desto viktigare att stanna i tid och att inte åka för fort i kurvor.

Eftersom många av vägarna asfalteras om så sällan utsetts de även för skador av olika slag. Hål, större ojämnheter och sprickor kan göra bilresan till en skakande upplevelse. Håll ögonen öppna och undvik de värsta skadorna på vägarna. Om du kör på en väg intill en bergsvägg ska du vara uppmärksam på stenbumlingar som rullat ner på vägen.

Många av vägarna som tar dig till de mest imponerande delarna på Kreta är grusvägar. En del av grusvägarna går faktiskt att köra på relativt bekvämt, medan andra är i katastrofalt dåligt skick. Det är bra att veta innan man ger sig ut på biläventyr.

Köra bil på Kreta

I trafiken

Vid trafikljus i korsningar och liknande kan det vara en mild form av kaos

Hastighetsbegränsningarna på vägarna är låga men det är lika bra. Oftast är de snabbaste vägarna godkända för upp till maximalt 90km/h. Det är sällan som man kör på en vägsträcka som känns säker nog att köras snabbare på än så. För det mesta kör man runt i hastigheter upp till 50km/h och det gäller speciellt bergsvägar och slingriga landsvägar.

Andra fordonsförare på vägarna kör i betydligt vildare tempo än vad vi är vana i Sverige. Därför rekommenderar vi att hela tiden håller ögonen öppna och är observant om vad som händer i trafiken och runt omkring dig. Omkörningar ska göras med planering. Det finns ofta avåkningszoner på vägarna och det är rutin av åka ut i dem om någon vill köra om. Det är inte ovanligt att förare signalerar med heljus för att indikera att de vill köra om. Gör gärna detsamma för att göra säkrare omkörningar.

Vid trafikljus i korsningar och liknande kan det vara en mild form av kaos. Det kan kännas som trafikljusen mest är där för syns skull för det är ofta som folk inte respekterar dem. Om du står först vid ett trafikljus ska du först hålla ögonen öppna på mötande bilar innan du kör iväg för att försäkra dig om att allt är fritt fram och säkert.

Missa för guds skull inte att hålla ögonen öppna på alla mopedister och cyklister på vägarna. Sanningen är att de mycket sällan respekterar trafikreglerna och kör lite väl våghalsigt. Olyckorna är många och ha stor säkerhetsmarginal till dem på vägarna. En olycka för en mopedist eller cyklist slutar för det mesta mycket svårt. Detsamma gäller djur på vägarna. Du kommer med stor sannolikhet att stöta på djur av olika slag på vägarna som hundar, katter, getter och grisar. De är mer vanliga i byar och landsvägar och trots att de är relativt små, kan de orsaka en svår olycka vid kollision.