Stadsguiden

De största städerna på Kreta: Heraklion, Chania och Rethymnon är mycket gamla städer med stora kulturella arv. Idag är städerna fulla av turister och det finns massor av kul och spännande att upptäcka. Ta en paus från stränderna och se stan.

Heraklion

» Se komplett karta

Region: Heraklion

Invånare: 137 711

Yta: 109 km²

Befolkningstäthet: 1 263 /km²

Heraklion var till en början en hamnplats till Knossos

Heraklion är Kretas huvudstad och är också den fjärde största staden i Grekland. Staden ligger längst norrut längs kusten på centrala Kreta, i Heraklion-regionen, som Heraklion också är huvudstad för. Heraklion grundades av minoerna och var till en början en hamnplats till Knossos.

År 824 erövrades Heraklion av araberna och köptes senare loss av venetianarna på 1200-talet. Staden fick i samband med det ett nytt namn, Canadia. Under venetianarnas epok växte Candia till en av de dominerande hamnarna i östra Medelhavet. 1669 erövrades Candia av det Osmanska riket och deras styre fortsatte till 1898 då staden övertogs av grekerna, och fick det nygrekiska namnet Iraklion.

Heraklions internationella flygplats, eller Nikos Kazantzakis Airport, ligger ca 5 km öster om staden. Flygplatsen är döpt efter Nikos Kazantzakis som är grekisk författare och filosof. Det är den näst mest trafikerade flygplatsen i Grekland.

Europaväg E75 går genom staden och kopplar ihop Heraklion och tre andra storstäder på Kreta: Aigos Nikolaos, Chania och Rethymnon.

Missa inte dessa museum om du besöker Heraklion: Arkeologiska museét, Historiska muséet och Naturhistoriska museét.

Chania

» Se komplett karta

Region: Chania

Invånare: 55 838

Yta: 12.6 km²

Befolkningstäthet: 4 444 /km²

Gamla stan är känt som en av de vackraste platserna på Kreta

Kretas andra största stad ligger på Kretas norra kust, ca 145 km från Heraklion. Chania var en mycket viktig stad för venetianarna innan det Osmanska riket erövrade den. Det sägs, men är ej bevisat, att Chania ligger på samma ställe som det en gång fanns en större minoisk bosättning, och det var den antika staden Kydonia. Mellan 824 och 961 var Chania under arabiskt styre men efter deras epok var det under bysantiskt styre, och det var då som staden fick namnet Chania.

Man kan säga att Chania består av två delar: gamla stan och den moderna stan. Den moderna stan är den större av de två delarna. Gamla stan som utgör en stor del av centrala Chania är känt som en av de vackraste platserna på hela Kreta. Det finns gamla hus och en hamnbassäng, och det kända venetianska fyrtornet från 1600-talet som dess mest kända symbol.

Strax öster om Chania, på halvön Akrotiri, ligger Chanias internationella flygplats som också heter Ioannis Daskalogiannis. Flygplatsen fick sitt namn efter en hjälte som gjorde uppror mot turkarna på 1700-talet, och tragiskt nog blev flådd. Chania binds ihop med andra städer på Kreta via väg A90 och den går från strax söder om staden. Staden har högst antal invånare per km² av alla städer på Kreta.

Rethymnon

» Se komplett karta

Region: Rethymnon

Invånare: 41 687

Yta: 126.5 km²

Befolkningstäthet: 330 /km²

I staden finns också ett av Kretas bäst bevarade slott

Rethymnon ligger likt Heraklion längs den norra kusten på centrala Kreta. Staden har ungefär 40 000 invånare och är Kretas tredje största stad. Rethymnon var aldrig en stark del av den minoiska kulturen, men har trots det haft en rik historia. Det var efter venetianarnas invasion och styre som Rethymnon började växa och det blev en central punkt för handel och transport mellan Heraklion och Chania. Gamla stan är t.ex. nästan helt byggd av venetiarnarna.

Staden Rethymnon har än idag en gammal aristokratisk framtoning, med sina byggnader från 1500-talet. I staden finns också ett av Kretas bäst bevarade slott som heter Fortezza. Andra monument är moskén Neratze, Porta Guora (den stora porten) och Piazza Rimondi.

Rethymnon får sin största inkomstkälla från turism och jordbruk, speciellt från olivolja och andra medelhavsprodukter. Värt att besöka är stadens arkeologiska museum.