Inför resan

Funderar du på att besöka Kreta? Den grekiska ön är ett mycket populärt och klassiskt turistmål. Det finns massor att upptäcka och njuta av, men för att slippa obehagliga överraskningar kan det vara bra att läsa på lite innan du åker. Här hittar du nödvändig information inför din resa – allt från flygplatser, till hälsa och säkerhet.

Bästa perioden att resa till Kreta

Det är inte ovanligt med temperaturer upp emot 40 grader

Vädret är för de flesta den största orsaken till att besöka Kreta – ön har hela 300 soldagar per år! Luften kan vara ganska fuktig beroende på hur nära havet det är. Det kan bli extremt varmt under sen vår, sommar och tidig höst. Det är inte ovanligt med temperaturer upp emot 40 grader. Vintern är däremot betydligt mildare och det brukar snöa i bergen. Det är däremot ovanligt att det snöar på lägre höjder.

Flygplatser

De större flygplatser som svenska passagerare vanligtvis landar på ligger i närheten av Heraklion och Chania. Heraklions flygplats heter Nikos Kazantzakis och det tar ungefär 10 minuter med taxi eller buss in till stan. Det är oftast inga problem att hitta transport till närmaste storstad, då det finns både taxi och bussar utanför terminalerna på flygplatserna. Chanias flygplats ligger också ca 10 minuter från stan och är lika lätt att ta sig till och från.

Pass

Grekland ingår i Schengenområdet vilket betyder att du kan resa dit med antingen ett pass eller ett nationellt ID-kort. Båda handlingarna är giltiga i fem år efter utfärdandet. Glöm inte att kontrollera om dina resehandlingar är giltiga i god tid innan resan. Ett körkort räknas inte som ett nationellt ID-kort eftersom det saknar uppgift om nationalitet.

Behöver du göra ett nytt pass eller ID-kort vänder du dig till polisens passexpedition. Att göra ett kort kostar 400 kronor och tar fem arbetsdagar. Förlorar du ditt pass när du är utomlands ska du vända dig till närmaste svenska konsulat eller ambassad.

Tull

Du får resa med 90 liter vin, 10 liter sprit eller 800 cigaretter

Reser du mellan Grekland och ett annat EU-land är det inte tillåtet att ha med sig skattefria handelsvaror. När det gäller varor inhandlade i vanliga affärer får du resa med 90 liter vin, 10 liter sprit, 800 cigaretter och obegränsat med parfym. Reser du med en ny kamera eller dator utan kvitto kan det vara klokt att be tullen skriva ett intyg på att du tar med dig produkten in i landet. Särskilda regler gäller om du ska resa med djur, läkemedel, vissa livsmedel, vapen eller andra farliga föremål. Läs mer om vad som gäller på Tullverkets hemsida.

Valuta

Kreta använder euro (€) som valuta. Glöm inte att växla pengar på t.ex. Forex innan du reser iväg. Du förlorar i de flesta fall mer på att växla pengar i lokala växlingskontor, banker och hotell.

Hälsa och säkerhet

Drick inte vatten från kranen, utan köp vatten på flaska

Du behöver inte vaccinera dig för att åka till Kreta, och du behöver inte oroa dig för allvarliga sjukdomar. Du ska däremot inte dricka vatten från kranen, utan köp vatten på flaska. Det går dock bra att borsta tänderna eller duscha med kranvatten.

Undvik att bränna dig i solen! Skydda dig mot solens skadliga strålar genom att smörja in dig rikligt med solkräm med hög faktor. » Läs vår guide till snygg solbränna.

Var också försiktig i trafiken då grekiska trafiklagar är liberalare än i Sverige, och körstilen hos bilister betydligt mer aggresiv.

Språk

Språket som talas på Kreta är grekiska, men kretensarna behärskar engelska bra. Ofta är skyltar och menyer skrivna på både grekiska och engelska. I sällsynta fall kan du även hitta svenska motsvarigheter.

Internet

Det mobila nätet är numera väl utbyggt på de grekiska öarna inklusive Kreta. Därför går det bra att använda din mobila surf med bra täckning och hastighet. Kan vara värt att kolla upp om du har fri EU-surf samt fria samtal inom EU. Väldigt många svenska mobiloperatörer erbjuder det i sina mobilabonnemang, men kan vara värt att kolla vad som gäller för en personligen. Vi kan rekommendera sajten Abonnemang.se och deras jämförelse av mobilabonnemang på den svenska marknaden. De är den mest heltäckande tjänsten och har med alla abonnemang så det går snabbt och enkelt att jämföra.

El

Kreta använder samma uttag som vi i Sverige. M.a.o. är det 220V-kontakter som gäller.