Snorkling

Om du vill utforska världen under vattenytan är havsområdet runt Kreta ett fantastiskt bra ställe att börja på. Här finns kristallklart och varmt vatten, och en rik mångfald av djurliv och växter. Det är också mycket säkert då starka vattenströmmar i stort sett är obefintliga.

Det en mycket rolig och spännande upplevelse att snorkla. Du kan utforska livet under vattenytan utan att investera i dyr utrustning. Du behöver inte heller ha någon speciell utbildning eller fysik. Allt du behöver är att kunna simma.

Vattnet runt Kreta lämpar sig bra för snorkling p.g.a. sitt klara vatten, som ger dig sikt upp till 30 m

Vattnet runt Kreta lämpar sig bra för snorkling p.g.a. sitt klara vatten, som ger dig sikt upp till 30 m. Alla områden med stenig strand, är extra rika på djurliv under vattenytan. Sandiga stränder har betydligt mindre djurliv i vattnet och är ofta folktäta – vilket skrämmer bort fiskarna. Rent generellt kan man säga att stränderna på södra sidan av Kreta lämpar sig bättre för snorkling än de på den norra. Vi rekommenderar att du prövar på att snorkla tidigt på morgonen eller sent på eftermiddagen, ett par timmar innan solen går ner.

Vad ska jag tänka på när jag snorklar?

Rör dig sakta och gör inga stora rörelser, annars skrämmer du bort fiskarna. Försök att flyta naturligt på vattenytan och ta tid på dig så kommer du belönad! Fiskar är nyfikna så tålamod betalar sig. Ta med dig lite bröd i en påse och mata fiskarna. Är du lugn så kan du få en ordentlig fanclub runt dig. Ge dem inte all mat på en gång, utan ge dem lite i omgångar för att hålla dem intresserade och i närheten.

Finns det farligheter i vattnet?

Ja, det finns några djurarter du ska akta dig för. Den första att se upp för är sjöborrar som kan skada dig med sina långa taggar om du trampar på dem. Den andra är moränor som kan bita dig hårt om de känner sig hotade, men det är mycket ovanligt. Skorpionfiskar kan stinga dig och ge dig svullnad och värk. Annars är Medelhavet ett väldigt säkert hav att snorkla i.