Gortyn

Gortyn ligger 45 km från Heraklion och var den romerska huvudstaden på Kreta. Staden ligger på södra sidan av centrala Kreta i en bergsdal. Gortyn var mycket betydelsfull under den minoiska civilisationen och är en stor turistattraktion idag med sina arkeologiska fynd.

1884 hittades Gortyn lagkodex, den äldsta och bäst bevarade lagsamlingen från antikens Grekland

Gortyn började befolkas ca 3200 f.Kr. och var en blomstrade minoisk stad mellan 1600 och 1100 f.Kr. Det är dock inte helt bevisat att staden faktiskt var under utveckling under den minoiska perioden, men det är sant att staden existerade under den tiden. Runt Kristus födelse var staden under romerskt styre, och blev huvudstad för Kreta och norra Afrika. 828 f.Kr. blev Gortyn invaderat av araberna och förstört.

En av de första kristna templen var byggt i Gortyn och rester av ett viktigt kristet katedral finns fortfarande att betraktas idag. Katedralet, som var dedikerat till St. Totus, förste biskopen av Kreta, byggdes på 500-talet.

Utgrävningarna av Grotyn började 1894, men redan 1884 hittades Gortyn lagkodex, som är den äldsta och bäst bevarade lagsamlingen från antikens Grekland. Lagkodexen hittades på en byggnad vid namn Odeon, som kejsare Trajanus lät uppföra med hjälp av stenar drån äldre byggnadsverk. Stenarna visade sig innehålla inskriptioner med lagtexter från ca 450 f.Kr.