Samariaravinen

Samariaravinen ligger i Samaria nationalpark och är en enorm bergsklyfta som löper hela 17 km och faller 1 200 m. Ravinen blev en nationalpark 1962 – speciellt p.g.a. för att skydda den kretenianska geten, som endast finns i detta område. Det finns även flertalet andra skyddade djur och växtarter i nationalparken.

Den mest berömda delen är “Järnportarna” där ravinen endast är fyra meter bred och bergssidorna 500 meter höga

Samariaravinen ligger i regionen Chania, och är en stor turistattraktion på Kreta. Den mest berömda delen av ravinen är “Järnportarna” där ravinen endast är fyra meter bred och bergssidorna upp emot 500 meter höga.

Byn Samaria ligger inne i Samariaravinen och var övergett 1962 för att ge plats för nationalparken. Byn och ravinen fick sitt namn från byns antika kyrka, Óssaia Maria (Santa Maria).

Ett måste för besökare är att göra vandringen genom ravinen – från Omalosplatån i norr, till Agia Roumeli i söder vid det Libyska havet. Här tar besökare en buss från byn Hora Sfakion tillbaka till Chania. Vandringen tar 4-7 timmar och kan vara extremt krävande under heta sommardagar. Det finns även en lättare väg att ta, från Agia Roumeli till Järnportarna, som är mindre än en timme.

Det går flertalet bussar från Chania till Xyloskalo och färden tar ca en timme. Det kostar €5 att komma in och är samma summa för barn, vuxna och studenter. Det finns flertalet vattenhål längs ravinen och det rekommenderas att du tar med dig ordentliga vandrarkängor. Självklart finns det guidade turer genom ravinen och priset brukar vara ca €40, men inkluderar inte entré.