Det historiska Kreta

Att besöka Kreta behöver inte enbart innebära sol och bad. Faktum är att Kreta också har en unik historia, då ön var hemvist för den mytomspunna Minoiska kulturen.

De första människorna kom till Kreta från Mindre Asien runt 6000 f.kr. Till en början levde människorna här ett typiskt stenåldersliv, men i takt med att nya människor kom till Kreta från runtom medelhavet, började snart en mer avancerad civilisation att ta sin form här. Städer byggdes, man odlade vin och hade ett stort handelsutbyte med de omkringliggande länderna, vilket skulle lägga grunden för öns kulturhistoriska guldålder: den minoiska kulturen.

Starten för den minoiska kulturen sätts i och med byggnationen av palatset i Knossos 1900 f.kr. Detta imponerande palats, vars rester än idag kan beskådas av besökare på ön, förstördes många gånger, men byggdes upp igen, pampigare för var gång. Minoerna utvecklade även ett skriftspråk, som än idag inte är dechiffrerat av forskarna, vilket väsentligt bidragit till mystifieringen av den minoiska kulturen.

De mest sensationella fynden som gjorts i palatset i Knossos, är de fresker som finns bevarade. Dessa fresker föreställer människor, ofta i rituella poser, och berättar om en civilisation som måste ha levt i ett stort överflöd. Kvinnorna hade till exempel dräkter med armpuffar som var i en speciell, mycket dyrbar blå färg, och palatset som sådant hade terrakottakranar som erbjöd dess besökare rinnande vatten. Denna rikedom kom främst av Minoernas position som viktiga handelsmän i medelhavsområdet.

Knossos är således ett utmärkt resmål för dig som vill ta del av Kretas unika historia, och om det skulle regna en dag så kan du alltid åka in till Heraklion och se de unika fynden från palatset i stadens historiska museum.