Knossos

Knossos är en mytomspunnen ort som ligger strax utanför huvudstaden Heraklion, och är den största arkeologiska fyndplatsen från bronsåldern i Grekland. Området var troligen politiskt centrum för den minoiska civilisationen och kulturen. Den grekiska mytologin säger att kung Minos, son till Zeus och Europa, hade sitt palats här.

Ruinerna av Knossos upptäckets 1878 av Minos Kalokairinos, en kreteniansk antikhandlare. Flera försök till utgrävning av Knossos gjordes av Minos, och många andra personer, men det var inte förrän år 1900 som den brittiske Arthur Evans köpte hela området och påbörjade massiva insatser till utgrävningar.

Palatset var också avancerat byggt för sin tid med hela fem våningar

Knossos är en stor turistattraktion idag, mycket tack vare att området ligger nära Heraklion och att Knossos still stora delar har blivit restaurerat. Det finns detaljerade bilder av kretenianskt liv från sen bronsålder på väggarna i palatset. Palatset var också avancerat byggt för sin tid med hela fem våningar där det är som högst.

Palatset i Knossos var byggt i omgångar mellan 1700 och 1400 f.Kr. Palatset har en speciall utformning med sina 1 300 rum som är kopplade ihop genom korridorer av olika former och storlekar. Det skiljer sig från andra palats från den tiden som hade sina rum kopplade ihop med flera liknande huvudkorridorer.

De 24 000 km² yta som palatset stoltserar med är uppdelade på en teater, fyra huvudentréer och flertalet lagerrum. Lagren innehöll stora lervaser med olja, sädesslag, torkad fisk, bönor och oliver. Under vaserna fanns det stenhål som innehåll värdefulla objekt som t.ex. guld.

De främsta arkeologiska fynden från Knossos kan du finna på Arkeologiska muséet i Heraklion.