Om Kreta

Kreta är en grekisk ö som är mycket rik på historia och dramatik. Under de senaste 1 000 åren har Kreta bl.a. varit under styre av bl.a. italienarna, turkarna och grekerna. Idag är det en trivsam och mycket turistvänlig ö med härlig grekisk kultur och spektakulär natur.

Kreta är den femte största ön i Medelhavet och har ca 600 000 invånare. Ön är en av 13 regioner i Grekland, och Kreta själv är uppdelad i fyra regioner (Chania, Rethymnon, Heraklion och Lasithi). Kreta är mycket viktig för Greklands ekonomi och kultur – minst p.g.a. turismen. Kretensarna, Kretas invånare, talar med en egen dialekt och har sina egna kulturella egenheter, men anser sig själva vara greker. Kreta är under de senaste 100 åren under grekiskt styre.

Historia

Kreta var centrum för Europas äldsta civilisation

Enligt den grekiska mytologin var Kreta hemvist åt den grekiska guden Zeus. Han förälskade sig i den feniciska prinsessan Europa och de fick en son vid namn Minos, som Europa födde på Kreta. Det var enligt legenden Minos som byggde palatset i Knossos.

Kreta var centrum för Europas äldsta civilisation – den minoiska kulturen och folket minoerna. De bebodde Kreta under bronsåldern, och minoernas existens upptäcktes i början av 1900-talet av den brittiske arkeologen Arthur Evans. Det gjordes därmed spektakulära fynd i och med utgrävningarna av Knossos år 1900. Det finns många teorier om minoerna och deras kultur, men de är tyvärr inte mer än teorier då allt vi vet om dem är genom arkeologiska fynd.

Palats och stora städer hade stor betydelse för kulturen och det har inte förklarats varför de blev förstörda ca 1500 f.Kr. Den monoiska civilisationen blev mindre och mindre och de blev till slut erövrade av dorerna ca 1100 f.Kr. Kreta styrdes senare även av romarna och bysantinerna. På 1200-talet tog Venedig över makten på Kreta. Venedigs styre varar fram till slutet av 1600-talet då turkarna blir makthavare på ön.

1821 går grekerna i krig mot turkarna på Kreta och får med sig kretensarna som gör uppror. Turkarna förlorar kriget och 1898 blir Kreta fritt. Men det tog lång tid – ända till 1913 innan Kreta blev en del av Grekland. Under andra världskriget, år 1941, attackerade tyskarna Kreta och slaget bidrog till att hela 7 000 människor dog.

Geografi

50 km söder om Kreta ligger Europas sydligaste plats

Kreta är östra Medelhavets näst största ö efter Cypern, och är avlång i formen. Den är 260 km från väst till öst och 60 km på sitt tjockaste ställe. Ön har en yta på 8 336 km² och har en kustlinje på totalt 1 046 km. Norr om Kreta ligger det Kretensiska havet och till söder det Libyska havet. Ca 50 km söder om Kreta ligger Europas sydligaste plats – den bebodda ön Gavdos.

Fyra stora bergskedjor finns på Kreta: Lefka Ori, Psiloritisbergen, Lasithibergen och Sitiabergen. Högsta berget heter Ida och är 2 456 meter över havet. Kretas längsta flod heter Geropotamus och är 45 km lång, och den längsta bergsklyftan är Samariaravinen som ligger i Lefka Ori. Ravinen är 17 km lång och 1 200 m djup. Det finns bara en enda insjö på Kreta och det är Kournas.

Huvudstad på Kreta är Heraklion, och det är Greklands femte största stad. Andra stora städer är Chania och Rethymnon som är Kretas näst, respektive tredje, största stad.

Turism

Kreta är en av Greklands viktigaste turistdestinationer. T.ex. så görs 15% av alla resor, och 20% av alla charterresor, till Grekland genom Heraklions flygplats och hamn. Det betyder att ca 2 miljoner resenärer besöker Kreta varje år. Mellan 1986 och 1991 steg turismen på Kreta med hela 53%. Det finns något för alla typer av turister på Kreta. Allt från billiga och dyra hotell – till kultur, nattliv och badstränder.